Samefolket Sápmi runt Nyhetsnotiser nr 2 2015
Nyhetsnotiser nr 2 2015 PDF Print E-mail
Friday, 27 February 2015 15:28
Hederspris till Sápmi Pride

PRISAT I oktober arrangerades Sápmis första pridefestivalen, i Kiruna. Den 9 februari arrangerade tidningen QX den årliga gaygalan med samma namn. Varje år delas hederspris ut och i år gick priset till alla hjältar som arrangerar pridefestivalen runt om i landet, däribland bland Sápmi Pride.


Journalistpris till Pia Sjögren

PRISAT För fjärde året i rad har Västerbottens-Kuriren delat ut sitt journalistpris, instiftat till Karin Hörnfeldts minne. Årets pristagare blev journalisten och radiorösten Pia Sjögren, Tärnaby. Pia Sjögren har bland annat jobbat på Ekot, SVT, TV4 och Västerbottens-Kuriren. Hon är sedan sju år tillbaka frilansjournalist och har varit vikarierande redaktör för Nuorat och frilansar regelbundet för Samefolket.

 
Vill starta renskötarskola

UTBILDNING Jämtlands gymnasieförbund har beslutat att starta en gymnasieutbildning med inriktning mot renskötsel. Utbildningen planeras starta läsåret 2016 på Torstas naturbruksgymnasium i Ås, en mil väster om Östersund, med upp till åtta elever per årskurs. Nu är det upp till Skolverket att fatta beslut i frågan.
 

Svenskt körkort ogiltigt i Norge

REGELVERK Nyligen informerade norska Vejdirektoratet svenska myndigheter om att det antingen behövs norskt körkort eller att man gått kurs för att få köra skoter i Norge. Det saknas nämligen avtal mellan Sverige och Norge gällande körkortsregler för snöskoter. Norska snöskoterförare får däremot köra skoter i Sverige.


Uppmanas ratificera ILO nr 169

GRANSKNING I slutet på januari ställdes Sverige för andra gången inför FN:s råd för mänskliga rättigheter i Genève. Närmare 100 länder passade på att ställa frågor och lämna rekommendationer. När det gällde ILO nr 169 fick Sverige rekommendationer från följande sju länder att ratificera konventionen: Nicaragua, Guatemala, Danmark, Norge, Brasilien, Honduras och Uzbekistan.

     Jag tror att vi i dagsläget inte kan acceptera rekommendationerna. Regeringen måste först titta på frågan i förhållande till förhandlingarna om en nordisk samekonvention, sa kabinettsekreterare Annika Söder, som ledde Sveriges delegation, till Sameradion & SVT Sápmi efter förhöret.

Albanien rekommenderade Sametinget att stärka Sametingets självbestämmande och bland annat Ryssland kom med rekommendationer att förhindra diskriminering av samer och andra minoriteter.