Samefolket Sápmi runt Nyhetsnotiser nr 10 2014
Nyhetsnotiser nr 10 2014 PDF Print E-mail
Thursday, 23 October 2014 20:34
Northland stoppar verksamheten

GRUVOR Det kristyngda gruvbolaget Northland Resources har stoppat sin verksamhet i Kaunisvaara utanför Pajala, på obestämd tid. Anledningen är bolagets extremt ansträngda likvid. Northland har sagt upp de flesta av sina anställda, omkring 300 personer. Med entreprenörer berörs ytterligare 200 personer. Bakgrunden till krisen är bland annat sjunkande malmpriser.

Gruvan startades i oktober 2012, men redan efter några månader började bolagets ekonomi svikta. I augusti i år redovisade bolaget en förlust på drygt 100 miljoner dollar före skatt, för årets andra kvartal. Bolaget beskriver, trots detta, stoppet som tillfälligt och hoppas kunna starta upp igen så småningom.

 
Nej till Kallak

GRUVOR Länsstyrelsen i Norrbotten har sagt nej till ansökan om bearbetningskoncession i Kallak från Jokkmokk Iron Mines AB. Det är andra gången som länsstyrelsen ger gruvbolaget bakläxa. Efter kritik i november ifjol kompletterade bolaget sin ansökan och skickade in den på nytt. Men länsstyrelsen säger att malmtransporterna korsar vinterbetesmarker och flyttleder som samebyarna använder och bedömningen är att gruvbrytning och malmtransporter riskerar att orsaka oåterkalleliga skador i området. Bergstaten kan i sin tur inte säga nej till länsstyrelsen och om Bergstaten är av en annan åsikt måste ärendet i så fall skicka ärendet vidare till regeringen för beslut.


Renskötseln på väg mot kollaps

RENNÄRING 15 000 årsarbeten riskerar att försvinna när renskötseln hotas. Det visar en förstudie som gjorts på beställning av länsstyrelsen i Norrbotten, Pajala kommun och det lokala näringslivet. Företagskonsulten Bengt Eriksson har gjort förundersökningen som baseras på intervjuer med renskötare, myndigheter, kunder och leverantörer till rennäringen i norra Sverige och Finland. Studien visar att rennäringen har problem med försämrade betesförhållanden som leder till lägre slaktvikter och svag lönsamhet. Det största hotet är den höga rovdjursförekomsten. De sammantagna problemen gör i sin tur att det är svårt att locka unga till rennäringen.

 
Gruvkris sveper över världen

GRUVOR Järnmalmspriset har rasat med över 40 procent hittills i år. Trycket neråt på priserna ser ut att fortsätta och svenska gruvprojekt hotas att slås ut. Northland har redan stoppat sin verksamhet och statliga LKAB drabbas också av de låga malmpriserna. Man får gå tillbaka till hösten 2009 för att hitta lägre järnmalmspriser.

 
Lavergruvan blir nya Aitik

GRUVOR Boliden går vidare med planerna på att etablera en koppargruva i Laver utanför Älvsbyn. Bolaget ska lämna in en bearbetningskoncession till Bergmästaren och om det godkänns äger Boliden rätten att bryta marken under 25 år, förutsatt att mark- och miljödomstolen ger sitt klartecken. Från Boliden hoppas man att Laver ska bli ett nytt Aitik.

     Det blir en riktigt stor gruva om det nu blir av. Det krävs stora produktionsmängder varje år för att det här ska bli lönsamt, säger Ulf Marklund på Boliden till P4 Norrbotten, Sveriges radio.


Hovrätten friar jaktbrottsdömd

ÄLGJAKT Hovrätten har frikänt en samebymedlem i Västerbotten som dömts för jaktbrott i tingsrätten. Samebymedlemmen anklagades för att inte ha följt länsstyrelsen villkor att komma överens med de privata markägarna eftersom det handlade om dubbelregistrerad mark. Men hovrätten menar att länsstyrelsen inte har rätt att ställa ett sådant krav på samebymedlemmars jakt. En markägare i Västerbotten kommer att överklaga den friande domen.


Fick SD-mandat mot sin vilja

POLITIK Sametingspolitikern Mona Persson, Jakt- och fiskesamerna, blev i samband med riksdagsvalet inröstad som Sverigedemokrat i Arjeplogs kommunfullmäkte, mot sin vilja. Någon hade skrivit hennes namn på en röstsedel tillhörande Sverigedemokraterna. Eftersom det fram till i år gällde fri nomineringsrätt, att man får uppge någons namn utan att kontakta personen i fråga, blev hon invald på SD:s mandat i kommunfullmäktige i Arjeplog. Detta på grund av att partiet saknar registrerade kandidater på orten. Bestört och chockad avsade hon sig platsen så fort chansen gavs.

     Jag har aldrig sympatiserat med Sverigedemokraterna, kommer aldrig att göra det och jag vägrar att ställa upp för dem i kommunfullmäktige, säger hon i en intervju i Arjeplognytt.

Inför nästa val, 2018, kommer den fria nomineringsrätten inte att finnas kvar.