Samefolket Sápmi runt Nyhetsnotiser nr 8-9 2014
Nyhetsnotiser nr 8-9 2014 PDF Print E-mail
Friday, 19 September 2014 20:10
Insats för fler minoritetspråkslärare

UTBILDNING Regeringen har beslutat att ge Skolverket i uppdrag att genomföra ytterligare insatser för att förstärka tillgången på lärare i nationella minoritetsspråk. Under 2013 fick Skolverket uppdraget att få fram fler lärare i de nationella minoritetsspråken samiska, meänkieli och romani chib under åren 2014-2016. Tilläggsuppdraget som de nu fått innebär att ytterligare 2, 4 miljoner kronor satsas för ändamålet. Det innebär att regeringen totalt satsat över 6 miljoner för att utöka tillgången på behöriga lärare.

Ny rektor på Samernas

UTBILDNING Britt-Inger Tuorda är ny rektor på Samernas utbildningscentrum i Jokkmokk. Det blev klart i slutet på juni. Britt-Inger Tuorda är född i Jokkmokk, men bor i Gällivare. Hon efterträder Per Stefan Labba som vikarierat som rektor det senaste året.

Jojkaren Inga Juuso har avlidit

MUSIK Artisten Inga Juuso avled den 23 augusti, 68 år gammal, efter en längre tids sjukdom. Hon bildade tillsammans med Harald Skullerud duon Juusk och med Steinar Raknes duon Skáidi. Hon mottog 2011 Spellemanprisen i öppna klassen som en del av trion Bárut. Inga Juuso hade en roll i filmen Kautokeinoupproret och medverkade i SVT:s serie Sápmi Sessions tillsammans med Markus Krunegård 2011. Hon arbetade sedan 1999 för Musikk i Troms i Harstad. Inga Juuso föddes den 5 oktober 1945 i Kautokeino och växte upp i Alta.

Umeå får lärarutbildning i samiska

UTBILDNING Umeå universitet ska som enda lärosäte i Sverige få utfärda ämneslärarexamen i samiska. Utbildningen är i första hand planerad för nordsamiska. På sikt kommer den byggas ut till sydsamiska och lulesamiska. Utbildningen omfattar ämneslärarexamen med inriktning mot gymnasieskolan och grundskolans årskurs 7-9, vilket också ger behörighet att undervisa i årskurs 4-6.

     Det är mycket positivt att vi nu får denna möjlighet eftersom det finns ett stort behov i Norden av lärare inom de samiska språken, säger Maria Löfgren, rektor för Lärarhögskolan vid Umeå universitet.