Samefolket Rent ut sagt Konstiga tävlingsregler på Sápmi Awards
Konstiga tävlingsregler på Sápmi Awards PDF Print E-mail
Friday, 19 September 2014 20:01
REGLER Tävlingen kvinnlig renskötare i Sápmi Awards som avgjordes i Jokkmokk i juni blev verkligen en fars. Det största frågetecknet måste ställas till domarkollektivet. Läs nedan och begrunda.

När det blev känt att en deltagare hade gjort sig illa utgick det till de två övriga ett sms att löpning med lassokastning skulle förlängas med fem minuter för att den skadade skulle kunna vara med. Det visade sig senare att vid tävlingsdags blev 20 minuter gällande.

När det blev grenen renmärken, där deltagarna skulle studera sex renmärken som var uppritade på en stor tavla tog man som åskådare för givet att det skulle vara okända (fingerade) märken. Men hejsan vad fel vi hade.

En deltagare fick två av sex märken från sin egen familj redovisade så hon hade bara fyra fejkade märken att koncentrera sig på.

En annan av deltagarna fick ett märke från sin egen familj uppritad.

Den tredje deltagaren fick inga för henne kända märken uppritade från sin egen familj. Så med andra ord hade denna person mindre chans att hinna på den tid som var utsatt, men hon blev ändå tvåa i denna gren. Sedan blev det eldning och kaffekokning där hon som inte fick någon extrahjälp vid renmärkestävlingen vann.

Personen som vann fick följande placeringar i tävlingarna: 2, 1, 1, 3. Personen som blev två fick följande placeringar i tävlingarna: 1, 2, 2, 1. Personen som kom trea fick följande placeringar i tävlingarna: 3, 3, 3, 2.

Innan ovanstående tävlingsmoment genomfördes hade deltagarna genomgått en intervju. Det är konstigt att inte den intervju som gjordes inte redovisades poängmässigt. Då kanske det inte hade behövts någon ”spel för galleriettävling”. När sedan tävlingarna var slutförda trodde nog de flesta att den som hade de bästa placeringarna i tävlingarna hade vunnit, men då meddelades det att slutsegraren inte skulle redovisas förrän nästa dag. Slutsegraren i tävlingarna var ju redan klar. Så man kan nog dra den slutsatsen att tävlingen var avgjord efter den intervju som gjordes före de rätta tävlingsmomenten.

Om man skulle jämföra detta med VM-tävlingar skulle FIFA i så fall innan tävlingarna börjat undersöka hur de olika nationerna bedriver sin verksamhet, om de låter inhemska minoriteter vara med och utvecklas idrottsmässigt eller bedriver annan social verksamhet. Detta har då FIFA i bakfickan under turneringens gång, den värdering som avgör VM. Det lag som förlorar VM-finalen blir mästare för de har bättre sociala förutsättningar för sin befolkning och får därför extrapoäng. Detta skulle säkert utlösa nationella kriser.

Det måste bli ordning och reda även i sådana tävlingar som Sápmi Awards. En partiledare hade en gång ett bevingat uttalande i riksdagen ” Att någon jävla ordning i ett parti måste det vara”. I det här fallet byter vi ut ”ett parti” mot ”i en tävlingsorganisation ”.

Lennart Martinsson, Jokkmokk