Samefolket Sápmi runt Nyhetsnotiser nr 5 2013
Nyhetsnotiser nr 5 2013 PDF Print E-mail
Monday, 27 May 2013 21:44
Renskötare attackerad av björn

ROVDJUR En renskötare i Ohredahke sameby i Jämtland blev i mitten på maj anfallen av en björn. Attacken inträffade i Sielkentjahkeområdet väster om Gäddede i norra Jämtland när han och hans bror vaktade renhjorden med kalvande vajor. Renskötaren blev allvarligt skadad, men överlevde attacken. Brodern sköt björnen och larmade ambulans. En förundersökning om grovt jaktbrott inleddes nästan omgående av åklagare Åse Schoultz, men förundersökningen lades ner och bröderna är inte längre misstänkta för brott.


Pressombudsmannen ger Lasko rätt

KRITIK Pressombudsmannen, PO, riktar kritik mot Piteå-tidningen med anledning av flera artiklar i november ifjol om Same Ätnams dåvarande ordförande Lars-Nila Lasko, med anledning av en slöjdutställning som aldrig genomfördes. PO har inget att invända mot att tidningen skrivit om händelsen, men menar den att tidningen framställt felaktigheter. Detta bland annat genom att använda ordet fejkad i en rubrik och även att Lasko plockat ut pengar för en slöjdutställning. PO skriver bland annat:
"Detta har förorsakat anmälaren en oförsvarlig publicitetsskada. För det bör tidningen klandras. Ärendet överlämnas till Pressens Opinionsnämnd, PON."


Bättre skydd för fjällmiljö

MILJÖ Den storslagna fjällmiljön behöver ett bättre skydd. Därför har Naturvårdsverket fått i uppdrag att ta fram en strategi för att nå de kvalitetsmål som tidigare tagits fram. Det finns risk för ökade markskador på grund av skotrar och andra fordon som används av både turister och renskötare.

"Ett fortsatt renbete är viktigt för att bevara det storslagna och betespräglade fjällandskapet. Det är viktigt att vi höjer kunskapsnivån om vad fjällen och deras ekosystemtjänster tål av påverkan av olika verksamheter", säger miljöminister Lena Ek i ett pressmeddelande.