Samefolket Sápmi runt Nyhetsnotiser nr 3 2013
Nyhetsnotiser nr 3 2013 PDF Print E-mail
Sunday, 24 March 2013 23:28
Video drogs tillbaka efter kritik

MUSIK I början av mars släpptes låten ViviAnn, första singeln från Sofia Jannoks kommande skiva Áhpi. I videon till låten anspelade Sofia Jannok på de övergrepp staten gjort mot samerna med rasbiologiska mätningar. Grunden till låten är en personjojk och huvudpersonen ViviAnn Labba, som äger jojken, reagerade starkt mot temat i videon och krävde att den skulle stoppas. Sofia Jannok valde att dra tillbaka videon och bad ViviAnn Labba om ursäkt. Videon kommer att klippas om och användas till en annan låt från skivan.

Samisk mässa inställd

KULTUR Hösten 2013 var tanken att en stor samisk mässa skulle arrangeras på Pite havsbad. Bakom planerna stod Samisk innovationscentrum i Arjeplog. Tanken var att mässan skulle rikta sig till allmänheten och visa upp hantverk, mat, kultur och upplevelser, men också bli en mötesplats för samer från hela Sápmi. Målsättningen var att locka 5 000 besökare och minst 50 samiska utställare och företag. På mässans hemsida meddelar man att tiden blev för knapp och att siktet istället är inställt på 2014 med bland annat SSR som samverkanspartner.

Kritik mot Samefonden

RENNÄRING I samband med Nordmalingsmålet lånade Vapsten, Ran och Ubmeje tjeälldie pengar från Samefonden för att kunna driva processen mot markägarna. Samebyarna vann målet och nu anser Samefonden att samebyarna fått tillräckligt med pengar för att betala tillbaka lånet på drygt sex miljoner kronor. En av Samefondens ledamöter, Inger Baer Omma, kritiserar Samefondens agerande och att fonden misskött handläggning av lån- och bidragsfrågor och menar att det kan grunda sig på en politisk inställning gentemot samebyarna. Hon anser att man bör ha i beaktande att samebyarna årligen bidrar med medel till Samefonden genom intrångsersättningar.

Gruvbolag vägrar betala sameby

GRUVOR Prospekteringsföretaget Blackstone Nickel AB ersätter inte Grans sameby för provborrningar. Detta trots att en dom i Mark- och miljödomstolen säger att samebyn ska få 800 000 kronor. Samebyn drabbades av stora extrakostnader för foder och rovdjursskydd. Bolagets ledning är spårlöst försvunnen och Bergstaten säger sig inte ha något ansvar för utebliven betalning.