Samefolket Sápmi runt Nyhetsnotiser nr 6-7 2012
Nyhetsnotiser nr 6-7 2012 PDF Print E-mail
Sunday, 08 July 2012 22:36

 

Roger Rimpi är årets företagare

Roger Rimpi, VD för Samelandsresor AB, är årets företagare i Jokkmokk. Priset delades ut av den lokala företagarföreningen i samband med Sápmi Awards i Jokkmokk i mitten på juni. I motiveringen står bland annat att Rimpi aktivt bidragit till att sätta Jokkmokk på kartan och har ständigt nya projekt på gång för att utveckla besöksnäringen i kommunen.

 

Samebyar samarbetar med Greenpeace

Girjas och Laevas samebyar i Kiruna kämpar vidare mot gruvplanerna i Rakkurijärvi som Kiruna Iron ligger bakom. Tillsammans med fritidshusägare och fastboende har de bildat en samverkansgrupp. Nu har de också inlett kontakter med Greenpeace. Therese Jacobsson, arktisansvarig på Greenpeace, besökte området och berörda i mitten på juni och nu återstår att se vad kontakterna kan leda till.

 

Finland planerar ratificera ILO

Finland har ambitionen att ratificera ILO nr 169 under 2015. Det har finska regeringen uttalat i sitt regeringsprogram för 2011-2015 och även meddelat detta inför FN:s människorättsråd i Genève för en tid sedan. Dock finns inget beslut om att det kommer att ske, men Samerådet säger att det är första gången som man från finsk sida preciserar tidpunkt för ratificering. Om det blir verkligen kommer Sverige vara enda landet i Norden som inte ratificerat ILO nr 169.

 

Vapsten stoppar gruvplaner

Den planerade nickelgruvan i Rönnbäcken utanför Tärnaby är stoppad tills vidare. Det har Högsta förvaltningsdomstolen slagit fast. Bergstaten beviljade för ett år sedan tillstånd till Nickel Mountain AB för en nickelgruva i Rönnbäcken. Beslutet överklagades då av Vapstens sameby, men avslogs. Samebyn överklagade då till Högsta förvaltningsdomstolen som valde att ge samebyn rätt.

 

Last Updated on Thursday, 20 September 2012 20:48