Gruvkamp i huvudstaden

Sunday, 08 December 2013 22:12
MANIFESTATION Två dagars protester mot regeringens mineralpolitik arrangerades i Stockholm sista helgen i oktober.

Med tältkåtor, musik och marknad i Kungsträdgården och en stor demonstration genom centrala stan, höjdes rösterna för ett stopp mot exploateringarna i Sápmi.

TEXT OCH FOTO ANNIKA RYDMAN

Kungsträdgården genomgick delvis en förvandling fredag den 25 oktober. Jokkmokks samebyar som tagit initiativet till dagen fanns på plats tidigt på morgonen och sex tältkåtor restes på asfalten intill stora scenen.
I marknadsstånden såldes renkött, fika, samisk slöjd, konst och kläder. Från den lilla scenen framfördes under dagen musik, jojk, spoken word och tal.
Nyfikna stockholmare och turister minglade med samer från hela Sápmi.
– Vi ska inte ha fler gruvor i Sápmi. En gruva håller bara på i några år, sedan finns det inget kvar utom allt det som blivit förstört, sa Naomi Aira från Jokkmokk, bosatt i Stockholm.
Även turistföretagare från Jokkmokk var på plats i Kungsträdgården.
– Min bas som ekoturistföretagare är naturen. Även om jag kanske inte tillhör samiska kretsar så känns det självklart för mig att vara här och stödja kampen mot mineralpolitiken. Vi är alla lika hårt drabbade, säger Cecilia Lundin, Jokkmokk.

MOA-SARA MARAKATT hade rest upp från Gränna med sonen Teodor, två år för att vara med i ”Kungsan” och i demonstrationen.
– Jag har varit med på de tidigare demonstrationerna mot gruvpolitiken också. Om vi inte hörs och syns så finns vi inte. Vi måste uppmärksamma det som händer innan det är gruvhål överallt, säger hon.
På lördagen arrangerades den tredje demonstrationen mot gruvpolitiken inom loppet av ett år. Demonstrationen var ett samarrangemang mellan flera nätverk och organisationer som kämpar mot gruvor och exploatering av naturen och för mänskliga rättigheter.
Till tonerna av sambatrummor och talkörer som ”Fast mark, rent vatten!” gick tåget med omkring 500 personer från Sergels torg, via Hamngatan, förbi Kungsträdgården och slottet innan det stannade på Mynttorget i Gamla stan.

MED RIKSDAGSHUSET INOM synhåll framfördes många passionerade och bejublade tal riktade till makthavarna, både av samiska företrädare och representanter från de andra deltagande organisationerna som exempelvis Urbergsgruppen och Fältbiologerna.
Jörgen Jonsson, ordförande för SSR, framförde i sitt tal SSR:s krav till riksdagen där man bland annat kräver en översyn av minerallagen och miljöbalken.
– Vi måste ha rätt att säga nej till gruvor, sa Jonsson.
Olov-Anders Sikku från Sáminuorra lyfte de framtida generationerna i sitt anförande.
– Jag talar inte bara för min egen generations rätt till existens. Den ödeläggelse som håller på att ske är inte bara vårt bekymmer utan kommer att försvåra för kommande generationer, sa Sikku.
Marie Persson, känd för sin kamp mot Rönnbäcksgruvan och ledamot för Landspartiet svenska samer i Sametinget, pratade om kolonisering.
– Sverige bedriver en aktiv koloniseringspolitik och de enda vinnarna är gruvbolagen. Sluta dalta med den miljardindustrin! uppmanade hon.

Bildtexter demonstrationen i Sthlm.

Demonstration1:
”We are the local people”. Budskapet gick inte att ta miste på när demonstranter från hela landet protesterade mot planerade gruvexploateringar.

Demonstration2:
En ovanlig syn, tältkåtor i ”Kungsan” mitt i centrala Stockholm. Under fredagen pågick det aktiviteter hela dagen med allt från jojk, marknad och apelltal.

Demonstration3:
Sergels torg fylldes av kampvilliga demonstranter som kom från hela landet. Bland de som gick i tåget fanns samebyar, samiska organisationer och flera föreningar och organisationer som Fältbiologerna och Urbergsgruppen.

Demonstration4:
Antigruvkämpar från hela landet samlades i Stockholm för att demonstrera. Plakaten handlade om allt från Gállok till den planerade gruvan i Gränna.

Demonstration5:
Per Olof Nutti och Lars-Ánte Kuhmunen var några av artisterna som uppträdde i Kungsträdgården under fredagen.

Demonstration6:
Tomas Kuhmunen var inte sysslolös många minuter under fredagen i Kungsträdgården. Det var många barn som ville lära sig kasta lasso.

Demonstration7:
Teodor Marakatt från Gränna var på plats i Kungsträdgården.

Demonstration8:
Moa-Sara Marakatt och hennes son Teodor reste upp från Gränna för att vara med i demonstrationerna mot Sveriges mineralpolitik.

Demonstration9:
Många nyfikna stockholmare kom till Kungsträdgården och fick lära sig om samer och om Sveriges exploatering av Sápmi.

Demonstration10:
När är demonstrationståget passerade NK var det många stockholmare som stannade upp. Plakat och talkörer basunerade ut budskapet ”Nej till gruvor i Sápmi”.

Demonstration11:
Den samiska flaggan gick främst i demonstrationståget. Hela vägen från Sergels torg ekade slagord och ramsor i takt med sambatrummorna.

Demonstration12:
Demonstrationståget passerade slottet på sin väg.
Hade kungen och drottningen varit på jobbet hade de hört både slagord och jojk från Mynttorget som ligger nedanför slottet.

Demonstration13:
Om politikerna i riksdagen varit på plats hade de fått läsa många vassa plakat som demonstranterna gjort.

Demonstration14:
Protesterna var riktade direkt mot riksdagen som skymtas på bilden, bakom demonstranterna. Samer från hela landet fanns på plats för att protesterna mot gruvpolitiken.

Demonstration15:
Mynttorget fylldes upp av demonstranterna som stod kvar i nästan två timmar. Apelltalen avlöste varandra och det var många knutna nävar i luften.

Demonstration16:
Kampviljan bland demonstranterna gick inte att ta miste på. Marja-Kari Omma var en av alla som höjde sin knutna näve mot gruvexploateringarna.

Demonstration17:
En av talarna på Mynttorget var Maj-Doris Rimpi som berättade historien om den femtonde hövdingen.

Demonstration18:
– Ju fler vi är som kämpar tillsammans desto bättre är det. Den här demonstrationen är egentligen farlig för regeringen för nu blir vi starkare, säger Hanna Sofie Utsi, Gállokkämpe och sametingspolitiker för Min Geaidnu.

Demonstration19:
– Vi är den femtonde hövdingen, sa Maxida Märak, höjde näven och jojkade sin jojk 15.

Demonstration20:
Olov-Anders Sikku från Sáminuorra var en av talarna på Mynttorget.

Åsa Lindstrand

Åsa Lindstrand

Chefredaktör